Каховська дамба: залишитись не можна вижити

8 червня 2023 р. від

6 червня російські окупаційні війська підірвали Каховську дамбу, що забезпечувала водою Каховську ГЕС. Вона була однією з найбільших в Європі та тримала 18 кубічних кілометрів води. Тепер ці води заливають міста та села у Херсонській області. Дамба повністю зруйнована і не підлягає відновленню.

Це справжня техногенна катастрофа, що зумовила екоцид на Півдні Україні зараз та впливатиме на навколишнє середовище регіону Чорного моря в довгостроковій перспективі. Станом на зараз близько 16 тисяч людей на підконтрольній Україні території змушені покинути свої домівки. Це число збільшується щодня. На жаль, з'явилась інформація про перших загинувших людей. Небайдужі українці ризикують власним життям та допомагають в евакуації людей та тварин. Всі ці люди, серед яких діти, літні люди, багатодітні родини терміново потребують нашої продуктової підтримки. 

Українська Федерація Банків Продовольства оперативно організовує гуманітарну місію в Херсонську область для надання продуктової допомоги постраждалим. Також УФБП продовжує збирати та накопичувати продукти харчування в логістичних хабах у Києві та Львові для розподілу серед потребуючих з інших регіонів, адже потреба в гуманітарній допомозі, у звʼязку з війною невпинно росте. Тому наша команда у Львові та Києві готова в будь-який день прийняти та розподілити благодійну допомогу: продуктові вантажі від донорів їжі, воду та засоби гігієни. До того ж, ми акцентуємо увагу, що допомогти можна також гривнею. Ми гарантуємо, що всі кошти, які будуть перераховані на наші рахунки будуть конвертовані у допомогу постраждалим.

Важливо вже зараз зрозуміти масштаби катастрофи на Херсонщині: експерти прогнозують, що для ліквідації наслідків злочинних дій росії потрібно буде близько 10 років, а до того часу промислові підприємства, Кримський півострів і Запорізька АЕС відчуватимуть дефіцит води. Під ударом — аграрії, які вирощують овочі, фрукти та зернові культури. Оскільки зрошувальні системи не мають достатньо води. 

Крім того, є загроза для аграріїв в інших областях та для рибалок у всьому басейні Чорного моря. Все це суттєво вплине на кількість продуктів харчування, яка буде наявною для споживання у 2023 році. А це означає, що кількість голодуючих буде ще збільшуватися не лише в Україні, а й у Європі та світі, куди Україна постачає зерно та іншу сільськогосподарську продукцію.

УФБП закликає всіх долучатися до надання фінансової та продуктової допомоги з метою збільшення обʼємів їжі для українців, які опинились на межі голоду. 

Разом ми змінимо світ на краще!